Arazi Yönetimi Bilim Dalı

  • Doç. Dr. Mustafa YALÇIN

 

Arazi Yönetimi Bilim Dalı, ülkenin toprak politikası, mülkiyet hakları, çevresel ve toplumsal değerler temelinde; arazi yönetimi, kadastro, kentsel ve kırsal toprak düzenlemesi ile kamulaştırma konularında yasal çerçevede teknik çalışmalar yapar. Ayrıca, bilimsel değerleme yöntemlerine göre taşınmaz değerlemesi gerçekleştirir ve bu değerlendirmeler doğrultusunda mülkiyet haklarının düzenlenmesi ve şekillendirilmesi ile ilgilenir.

 

 

Fotogrametri Bilim Dalı

  • Prof. Dr. Murat UYSAL
  • Arş. Grv. Eren Can SEYREK

 

Uzayda fotoğrafı çekilebilen her türlü büyük ya da küçük obje, Fotogrametri’nin çalışma alanını oluşturur. Çekim yapılan yerin (yerden veya havadan), kullanılan değerlendirme tekniklerinin (sayısal, fotoğrafik, çizgisel) ve amacının (topografik veya topografik olmayan) değişkenlik göstermesi mümkündür. Fotogrametri, uçak ya da uydu görüntülerinden faydalanarak yeryüzünün topografik yapısını belirlemek amacıyla yaygın olarak kullanıldığından, Harita Mühendisliği disiplininde önemli bir yere sahiptir.Büyük ve küçük ölçekli harita üretiminde, Fotogrametri tekniği uzun yıllardır hem ülkemizde hem de dünyanın birçok ülkesinde kullanılmaktadır. Fotogrametrinin 1850’li yıllarda optik-mekanik aletlerle başlayan ve bilgisayar destekli cihazlarla devam eden tarihsel gelişiminin son durağı ise 2000’li yıllarda Dijital Fotogrametri olmuştur.

 

 

Jeodezi Bilim Dalı

  • Prof. Dr. Mustafa YILMAZ
  • Prof. Dr. Mevlüt GÜLLÜ
  • Dr. Öğr. Üyesi Ömer Gökberk NARİN

 

Jeodezi, haritacılık ve topografyanın temel ilkelerini içerir. Yerçekimi, dünyanın dönüşü, kutupların durumu ve gel-git gibi zamana bağlı olaylar, Jeodezi’nin inceleme alanını oluşturmaktadır. Yer, kendi ekseni etrafında dönen diğer gök cisimleri gibi, dönüşünün neden olduğu merkezkaç kuvvetinin etkisiyle basıklaşarak ideal bir küreden az da olsa sapan bir görünüm kazanmıştır. Uluslararası standart olarak kabul edilen Jeodezik Referans Sistem 1980 (GRS80 – Geodetic Reference System 1980) elipsoidi, yeryüzünün biçimine en uygun referans geometrik şekil olarak değerlendirilir. Yeryüzü veya onun bir parçası, ideal olarak bu elipsoide göre ölçülmektedir. Ancak tarihsel alışkanlıklar ve uygulamadaki kolaylıklar nedeniyle yeryüzünün topografik yükseklikleri genellikle deniz seviyesine göre belirlenir. Bu durum, uygulamada jeoid adı verilen ve ideal bir elipsoitten farklı bir geometrik şekil tanımlamayı gerektiren bir yaklaşımı doğurmuştur. Bunun nedeni, yerkürenin iç yapısının homojen olmaması nedeniyle yer çekimi farklılıklarıdır. Bu farklılıklar, deniz seviyesinin yer çekimi ivmesinin nispeten az olduğu alanlarda GRS80’e oranla daha yüksek, ivmenin daha fazla olduğu bölgelerde ise daha alçak olmasıyla sonuçlanmaktadır.

 

 

Kartografya Bilim Dalı

  • Prof. Dr. İbrahim YILMAZ
  • Arş. Grv. Abdulgafur ÇAPADİŞ

 

Kartografya, harita ve harita benzeri gösterimlerin üretilmesi amacıyla yürütülen bilimsel, teknik ve sanatsal çalışmaları içeren bir disiplindir. Modern kartografya tanımına göre, mekansal bilgileri analog veya sayısal biçimde toplayan, modelleyen, yapılandıran ve değerlendiren süreçleri kapsar. Bu disiplin, coğrafi bilgilerin çeşitli ortamlarda anlaşılır ve nesnel bir biçimde sunulmasını sağlar. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) bağlamında, mekansal verilerin obje tabanlı bir yapıya dönüştürülmesi, saklanması, analiz edilmesi ve kartografik olarak sunulması gerekmektedir. Bu işlemler, ya kartografyanın uygulama alanına yönelik çalışmalardır ya da bu alanı tamamlayıcı işlevler taşır.

 

 

Ölçme Tekniği Bilim Dalı

  • Prof. Dr. Tamer BAYBURA
  • Prof. Dr. İbrahim TİRYAKİOĞLU
  • Arş. Grv. Dr. Mehmet Ali UĞUR

 

Ölçme Tekniği Bilim Dalı, ölçme bilgisi ve mühendislik ölçmeleri bilim dallarından oluşmaktadır. Yeryüzündeki doğal ve yapay tesislerin belirli bir karşılaştırma yüzeyine göre konumlarının saptanması ve belirli bir ölçekte küçültülerek kağıt üzerine geçirilmesi için gerekli arazi ölçmeleri, hesap yöntemleri ölçme bilgisinin konusunu oluşturmaktadır. Mühendislik projelerinin araziye uygulanması, her türlü aplikasyon çalışmaları, mühendislik yapılarındaki ve yer kabuğundaki deformasyon ölçmeleri ve analizi ise mühendislik ölçmelerinin ilgi alanına girmektedir. Bu uygulamalar modern gözlem teknikleri ve modern ölçme aletleri kullanılarak gerçekleştirilirler. Ölçme Tekniği Bilim Dalı, kadastro hizmetleri, imar planı uygulamaları, parselasyon, kamulaştırma, mühendislik projelerinin araziye aplikasyonu, yapay uydular ile konum belirlemeleri, yer kabuğu hareketleri, baraj, köprü, karayolu, demiryolu, tünel, enerji nakil hatları ve su kanalları geçiş güzergahlarının belirlenmesi ve aplikasyonu, elektronik uzunluk ölçerlerin kontrol ve kalibrasyonu, hidrografik ölçmeler, yeraltı ölçmeleri, endüstriyel tesislerde jeodezik ölçmeler ve aplikasyon, mühendislik yapılarının yatay ve düşey aplikasyonu mühendislik hizmetlerinde bulunur.

25 Şubat 2016, Perşembe 11258 kez görüntülendi